Schrijven

Welkom op het Tuike-Tuinblog.
Hier plaatsen wij geschreven stukjes over zaken die ons bezighouden.
Onze manier van denken, tuintips en antwoorden op aan ons gestelde vragen.
We plaatsen geregeld een nieuw artikel en hopen dat u zo nu en dan nog eens terugkomt.

Reactie op Groei en Bloei

Na het artikel in de Groei en Bloei ontvingen we deze reactie. We vinden het bijzonder leuk en willen dit graag met u delen:

Geachte heren van Tuiketuike.

De manier zoals u schrijft over het onderhoud en werken in de tuin voelt als een soort thuiskomen. Zo lang als ik mij kan herinneren zijn er vanuit mijn omgeving opmerkingen geplaatst over de manier waarop ik werkte in onze tuin.

Het was te vol, overal liepen kronkelige paadjes door de tuin, niets stond op kleur en hoog en laag rommelde maar wat door elkaar. Dus terwijl ik heel gelukkig door de tuin liep en mij steeds weer verbaasde over de schoonheid en kracht van moeder natuur werd er op de eerste de beste verjaardag ( toen men nog de moeite nam een rondje tuin te doen) direct weer commentaar geleverd over hoe dicht alles op elkaar stond e.d. Sinds mijn lidmaatschap bij groei en bloei weet ik dat er meer mensen zijn die tuinieren op de manier zoals ik het doe, maar dat zijn er maar weinig. Als wij onze tuin openstellen tijdens een opentuinweekend. moet ik altijd weer uitleggen waarom de tuin eruit ziet zoals ze er uit ziet. Dat is namelijk heel natuurlijk, zonder meststoffen, de planten zoeken zelf een plaatsje waar ze willen groeien, en meestal is dat een mooie plek, dus laat ik ze staan.

Geen vissen in de vijver maar de waterdieren die er van nature in voorkomen, en dus heel helder water en geen pomp is nodig. Vogels te over en noem maar op. Het is dan prettig om te lezen dat er tuinarchitecten zijn die het hoog in hun vaandel hebben staan om bij meerdere mensen een natuurlijke tuin aan te leggen. Heren ik dank u voor het stuk in het blad want dat voelde oprecht als thuiskomen en gelukkig ben ik niet alleen.

Hartelijke groeten,

Ans Vriesman-van der Blom,

 

 

Vijveronderhoud

Het is eind september, de dagen worden korter en het wordt steeds kouder. De natuur hult zich in haar prachtig herfstkleed en bladeren vallen van de bomen. Ook de vijver komt tot rust. Het insecten leven wordt minder en planten sterven af, vissen eten hun buikje vol om hun vetreserves voor de winter op te bouwen….

Van de straat..

van de straat..

Van de straat..

Veel tuinen lijken uitgezocht te worden vanaf een voorbeeld-rek bij de steenleverancier.

Allerlei motieven,  oppervlakken en mogelijke vormen zijn maar een kleine greep in wat er te doen is met bestrating.

Oplossingen om groen tussen de tegels tegen te gaan, oppervlakten gecoat ter voorkoming van vuil in combinatie met een palet exotische grind en tegelsoorten hebben ervoor gezorgd dat de straat sterk in populariteit is toegenomen. We zien de mooiste “parade straatjes”  in nieuwbouwwijken en bestaande plantentuinen wijken voor een assortiment beton zodra er van eigenaar gewisseld is. Jammer.

Geen onkruid tussen de bestrating prima maar om nu helemaal geen groen meer in de tuin te willen, is dat wel de bedoeling?

Is dit soms het resultaat van goed verkopende steenverkopers, straatpromotende tv programma’s of de illusie dat tuinieren een zeer complexe en tijdrovende bezigheid moet zijn?

Tuinieren met planten is, leuk, boeiend en gezond! een tuin vol met bloeiende planten haalt de aandacht van de straat, zorgt voor allerlei leven en een prettige sfeer. Een totaalbeeld waarin bestrating onderdeel is van een levend geheel.

Tuike-Tuike bedenkt plantentuinen, tuinen waarin bestrating slechts onderdeel uitmaakt en dat,

Dat houdt ons van de straat..

 

 

 

 

de Plof-Plant

De Plof-Plant

 

Scharrelkip
Freek de Gruijter

 

In deze tijd, waarin we de keuze kunnen maken tussen een legbatterij of in de vrije natuur opgegroeide kipfilet, willen wij als Tuike-Tuike ook graag weten wat we op ons bord krijgen en u voorschotelen.

Veel planten die op het tuincentrum worden aangeboden zien pas buiten op uw winkelwagen voor het eerst direct zonlicht, wanneer ze de tuin ingaan:Vorst, regen, hagel, wind en zo nog meer.

De zogenoemde Plof-plant  gevoed met kunstmatige meststoffen door computers in een optimale maar krappe leefomgeving en heeft hierdoor  in de Hollandse buitenlucht vaak een moeizame start.

Uiteraard zijn wij niet tegen het vertroetelen van planten maar een stoere sterke plant opgegroeid in het Hollandse klimaat geeft naast een goed geweten ook een grotere kans van slagen.

De natuur haar eigen tempo laten bepalen dat is Tuike.

Tuin lust of last?

Voor iedereen een passende tuin.

De ene persoon heeft plezier in het nauwkeurig “bewaken” van de gestelde grenzen, de haag strak op hoogte, grasranden en planten binnen de gestelde kaders om hiermee de tuin volledig naar zijn of haar hand te zetten.

Ook zijn er mensen die de teugels liever laten vieren, de planten hun rol laten vervullen en hierbij niet te veel sturen.

In het ontwerpen is het belangrijk te weten wat de voorkeur heeft zodat er bij het bedenken van een passende tuin rekening mee gehouden kan worden.

Wanneer je een haag aan de bovenzijde rond i.p.v. recht maakt, heeft dit naast een visueel effect ook een effect op het onderhoudswerk.  Om u een voorbeeld te geven:

Zo’n twee weken voor mijn vaders verjaardag ontstaat er bij hem een soort drang om nog even de tuin op te knappen, zo ook moest de buxusheg er jaarlijks aan geloven. Uren gebukt staan om de haag nog strakker en rechter te maken resulteerde in een pijnlijke rug.

Na dit een paar keer aangezien te hebben stelde ik voor hem hierbij te assisteren.

Zo begon ik met mijn vader aan de andere kant van de tuin te zetten om daar wat staand werk te verrichten, pakte mijn heggeschaar en begon aan de buxusvakken. Na een uurtje was het koffietijd en was het snoeiwerk gedaan, het resultaat… een golvend meesterwerk! Geen rechte lijn meer te bekennen.

Uiteraard was deze verandering even wennen maar met wat hulp van mijn moeder werd dit al snel geaccepteerd.

Gewaardeerd echter werd het een jaar later, vanwege zijn nieuwe vorm, behoefde de haagjes minder onderhoud. Het informele karakter liet toe dat er wat spontane “sprietjes” aanwezig mochten zijn en deze ook snel te verwijderen waren omdat hiervoor niet de gehele haag gedaan hoefde te worden.

Als cadeau brachten we dat jaar een goede hand heggeschaar mee om zijn cadeau van het voorgaande jaar zo nu en dan eens wat bij te werken….

Tuike-Tuike

 

 

Oldtimer

Een tuinman heeft van oorsprong een nauwe band met de natuur!

Naarmate de tijd versteken is, is er met de komst van techniek een beeld ontstaan dat de hedendaagse hovenier een soort “groene’ bouwvakker is. Iemand die je tuin uitgraaft met machines om vervolgens je terrastegels te straten met de precisie van een tegelzetter.

Op weg naar een tuin reed ik achter een Maserati….

Hoezo onkruid?

De vraag “is dit nu onkruid?” is mij vaak gesteld.

Mijn kijk daarop is mede als mijn antwoord in de afgelopen jaren veranderd. Een brandnetel in de tuin beschouw ik nog steeds als onkruid, laat ik dat voorop stellen, maar de nauw verwante dovenetel (Lamium) die zich vaak spontaan in de voegen van mijn bestrating nestelt eerlijk gezegd niet….