Vijveronderhoud

Het is eind september, de dagen worden korter en het wordt steeds kouder. De natuur hult zich in haar prachtig herfstkleed en bladeren vallen van de bomen. Ook de vijver komt tot rust. Het insecten leven wordt minder en planten sterven af, vissen eten hun buikje vol om hun vetreserves voor de winter op te bouwen.

 

De nazomer is de tijd om onderhoud te doen aan de vijver

Planten snoeien en scheuren/verpotten. De laag rottende planten resten van de bodem verwijderen, pompen schoonmaken, waterkwaliteit controleren en zo nodig aanpassen en een net over de vijver spannen.

Heel belangrijk is het om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk rottende planten resten/bladeren in de vijver aanwezig zijn. Tijdens het rottingsproces ontstaan er giftige gassen en wordt er zuurstof opgebruikt. Als de vijver in de winter dicht vriest kan dit betekenen dat vissen en andere dieren simpelweg stikken. Dit omdat er geen nieuwe zuurstof kan worden opgenomen.

Het grote snoei/scheur en verpot werk dient ook in de nazomer/najaar te gebeuren. Gedurende de voorjaars en zomermaanden leggen veel dieren hun eitjes in de planten en schuilen de jonge diertjes hier om in relatieve rust op te kunnen groeien. Het is dus niet wenselijk om dan teveel met ingrijpende werkzaamheden in de vijver bezig te zijn.

Ook is de herfst de beste tijd om nieuwe vis in uw vijver uit te zetten

Kortom het is de perfecte tijd voor vijveronderhoud. U zorgt dat u goed bent voorbereid voor de winter en voor het nieuwe groeiseizoen in het voorjaar.

Tuike-Tuike